Gietdekvloeren zijn afgelopen jaren erg populair geworden vanwege hun duurzaamheid en moderne uitstraling. De verschillen met een tegelvloer zijn zeer groot. Twijfelt u over het een gietdekvloer of een tegelvloer? Bij Solid Floors vergelijken we deze twee vloeren, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw situatie.
De keuze tussen een gietdekvloer of tegels hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeur, stijl van de ruimte, het gebruik en het budget. Gietdekvloeren worden meestal gemaakt van gips gebonden materialen die in één geheel worden gegoten.
Tegels worden individueel geplaatst op een vlakke ondergrond. Vervolgens worden deze gevoegd om ze op de juiste plaats te houden. Naast materiaal- en installatieverschillen zijn er ook diverse verschillen in de uitstraling, duurzaamheid en onderhoud van deze twee type vloeren.
Er is een groot verschil in uitstraling als het gaat om gietdekvloeren en tegels. Een gietdekvloer heeft namelijk geen naden, voegen of randen. Hierdoor geeft deze vloer een ruimtelijkere uitstraling. Bij een tegelvloer is er sprake van voegen, waardoor het qua sfeer eerder koel aanvoelt dan warm. Een naadloze gietdekvloer geeft een zacht en warmgevoel en biedt een hogere esthetische waarde aan uw interieur.
Beide type vloeren kunnen lang meegaan als ze goed worden onderhouden. Daarnaast hebben beiden een hoge mate van slijtvastigheid. Echter, is dit sterk afhankelijk van het specifieke type materiaal.
Voor beide vloeren is er een optie om te kiezen voor vloerverwarming. Een gietdekvloer heeft warmtegeleidende eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn in combinatie met vloerverwarming. Doordat een gietdekvloer niet beschik over naden, gaat er geen tot minimale warmte verloren. Een gietdekvloer heeft over het algemeen een betere warmtegeleiding dan tegels, waardoor u kunt besparen op kosten.
Wanneer we kijken naar tegelvloeren en gietdekvloeren op het gebied van hygiëne zijn beide vloeren eenvoudig schoon te maken. Omdat gietdekvloeren een naadloos oppervlak hebben, is er minder kans op het vasthouden van stof of vuil.
Bij tegels zijn de voegen gevoelig voor vuil, waardoor het belangrijk is om deze regelmatig schoon te maken of te behandelen. Over het algemeen vereisen de vloeren weinig onderhoud. Regelmatig stofzuigen en dweilen is vaak voldoende om de vloeren schoon te houden. Niet voor niets ziet u in ziekenhuizen altijd gietdekvloeren. Deze zijn net hygiënischer en het oppervlak is iets makkelijker schoon te maken.
Een gietdekvloer als eindvloer geeft een zacht en warmgevoel. Daarnaast merk je het ook wanneer je over de vloer heenloopt: een gietdekvloer beschikt namelijk over elastische eigenschappen. Tegels daarentegen zijn hard en veren ook niet mee. Ook kunnen ze, bij geen gebruik van vloerverwarming, koud aanvoelen. Hierdoor vinden wij tegels persoonlijk minder comfortabel in vergelijking met een gietdekvloer.
Het is belangrijk om altijd te kiezen voor vakmanschap bij het leggen van deze vloeren. Een gietdekvloer dient gelegd te worden door een professioneel en is niet geschikt als DIY-project.
Het bestaat namelijk uit meerdere lagen en het kost dan ook meer tijd om een gietvloer te laten aanbrengen. Niet voor niets worden gietdekvloeren steeds populairder bij bedrijven en woningen. Ze zijn modern, duurzaam en hebben een ruimtelijke uitstraling.