Om te beginnen bestaat een cementdekvloer uit zand en cement. Deze vloer wordt ook wel smeervloer genoemd, om dat de vloer machinaal gestort wordt, maar nog altijd handmatig vlak wordt gestreken. Dit type vloer wordt dus gesmeerd. Maar hoe ziet het installatieproces van cementdekvloeren er bij Solid Floors precies uit? Wij leggen het u uit.
Allereerst moet er bepaald worden hoeveel grondstoffen er nodig zijn. Om dit vast te stellen dient eerst de oppervlakte te worden gemeten. Vervolgens moet de vloer gereed worden gemaakt voor het leggen van de cementdekvloer. Bij deze klus is daarom het schoonmaken van het vloeroppervlak van groot belang. Vuil, stof en vetten hebben namelijk een nadelig effect op de hechting van de vloer aan de ondergrond. Het grondig schoonmaken en het ontvetten van de vloer is hierom van groot belang.
Voordat de vloer bewerkt kan worden, moet de ondervloer gecontroleerd worden op oneffenheden, kieren en gaten. Deze dienen – indien nodig – geplamuurd te worden. Het is geen probleem wanneer de ondervloer ruw is, echter mag deze geen grote onregelmatigheden bevatten.
Het materiaal van de vloer wordt gemengd door onze eigen mobiele mengcentrale. Alle machines van Solid Floors zijn self-supporting. Om deze reden zijn onze mengingen met zand, cement en water constant en blijft onze kwaliteit gewaarborgd. Met behulp van een flexibele slang wordt de cementdekvloer op de willekeurige plaats gestort vanuit de mengcentrale.
Door onze vakkundige medewerkers wordt het materiaal gestort en vervolgens verdeeld over de vloer. De mortel wordt in banen aangelegd, op de gewenste hoogte. Deze wordt mechanisch of handmatig met een spaan verdeeld. Vervolgens wordt alles opgeruimd, netjes achtergelaten en is de vloer gelegd.
Doorgaans is een zandcementdekvloer binnen 24 uur na het storten beloopbaar. Echter is de vloer nog wel te vochtig om al een afwerkvloer te gaan monteren. Gemiddeld droogt een cementdekvloer 1 centimeter per week. Dit is afhankelijk van verschillende factoren en kan hierdoor ook variëren. Tevens geldt hoe dikker de laag, hoe langer de droogtijd.
Het is zover: De vloer is bijna klaar en het is tijd voor de afwerking. De afwerking kan op verschillende manieren plaatsvinden en is afhankelijk van de eindvloer die erop komt of is afhankelijk van de vraag óf er nog een vloer op komt.
Een cementdekvloer wordt niet gegoten en is daarom niet altijd geheel vlak. Hierom is het soms nodig om de vloer af te werken met egaline. Zo kan er een strakker eindresultaat bereikt worden.
Wanneer je kiest voor een afwerking door te coaten wordt de vloer minder gevoelig voor vocht, vuil en beschadigingen. Ook is het hiermee mogelijk om de vloer een kleur te geven door deze te verven met betonvloer. Coaten is dé oplossing wanneer je geen andere vloer er nog op wilt en de vloer wilt als eindvloer.