Hoe ziet de vloeropbouw bij vloerverwarming eruit?

Steeds meer mensen hebben vloerverwarming in hun woning liggen. In nieuwbouwwoningen is een vloerverwarmingssysteem vaak standaard aanwezig. Maar ook in de renovatiebouw wordt het steeds meer toegepast. En dat is ook niet gek, want in combinatie met goede isolatie helpt vloerverwarming u besparen op stookkosten en geniet u van behaaglijk warme voeten.

In dit artikel geven we een toelichting op de vloeropbouw bij vloerverwarming.

Keuze voor het natte en het droge systeem

U kunt uw vloer op diverse manieren opbouwen wanneer u kiest voor vloerverwarming. In de praktijk komt het echter vaak neer op twee mogelijkheden: het natte of het droge systeem. Het natte systeem refereert naar elektrische vloeropbouw en het droge systeem naar de warmwater vloeropbouw.

Beide methoden hebben voor- en nadelen. Er is hierbij geen goed of slecht. Welke methode er in uw situatie het beste is, is afhankelijk van de opbouwhoogte in uw pand.

Voordelen natte systeem

  • Dit systeem bestaat het langst
  • Vloerenleggers hebben meer ervaring in het leggen van dit systeem
  • Minder foutgevoelig bij het leggen
  • Een stuk goedkoper dan het droge systeem

Voordelen droge systeem

  • Een lage opbouwhoogte van 13 tot 18 centimeter - het natte systeem is 18 tot 20 centimeter
  • Geschikt voor vloeropbouw van vloerverwarming bij renovatie
  • Snellere warmteafgifte
  • Minder kans op scheuren in de dekvloer

De vloeropbouw bij vloerverwarming: de verschillende lagen

De vloeropbouw van vloerverwarming bestaat doorgaans uit de volgende lagen (van onder naar beneden):

  • Een draagvloer, vaak van beton
  • Een uitvullaag
  • Een isolatielaag
  • Een laag met PE-folie
  • Een dekvloer met de leidingen van de vloerverwarming
  • Afwerkvloer zoals parket, laminaat, tapijt of PVC bijvoorbeeld

De draagvloer

Meestal is de draagvloer van beton, maar deze kan ook van hout of staal zijn. Als het nieuwbouw betreft kunt u het beste kiezen voor een gewapend betonnen draagvloer. Beton is duurzaam en geeft warmte goed af. Bovendien is een vloer van beton heel veilig. Hout geleidt warmte wat minder goed, wat nadelig is bij het leggen van een vloerverwarmingssysteem.

De uitvullaag

De uitvullaag is in feite de dekvloer. Deze laag wordt vooral benut om leidingen van het sanitair en de elektriciteit weg te werken. Om de leidingen mooi weg te werken moet deze laag ongeveer 5 tot 8 centimeter zijn.

De isolatielaag

De laag onder de vloerverwarming is de isolatie. U heeft hierbij de keuze uit PUR of EPS-platen. PUR kent een hoge isolatiewaarde en wordt daarom veel gekozen als isolatiemateriaal. Ook is het makkelijk weg te werken. EPS-platen hebben een wat lagere isolatiewaarde en zijn ze lastiger te verwerken, omdat ze op maat gemaakt moeten worden.

Bij een droog systeem wordt er meestal gekozen voor EPS-platen, omdat leidingen hierin goed te verwerken zijn. Bij het natte systeem wordt PUR vaak gebruikt als isolatie.

PE-folie

Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht wordt deze afgewerkt met speciaal PE-folie. PE staat voor Polyethyleen. Deze laag zal ervoor zorgen dat vocht niet zomaar kan opstijgen. De folie wordt aan de randen van de muur omhoog gelegd. U zorgt er hiermee voor dat de randen ook goed geïsoleerd zijn. Maar PE-folie is niet altijd nodig. Als u isolatie hebt onder vloerverwarming die geen vocht absorbeert, dan zou u deze laag weg kunnen laten.

Dekvloer

De dekvloer wordt over de isolatielagen gegoten. Deze cementdekvloer zie je als er nog geen vloerbedekking ligt. Over de dekvloer zal uiteindelijk een afwerkvloer gelegd worden zoals laminaat of tapijt.

Dekvloer bij vloeropbouw

Afwerkvloer

De laatste laag, de vloerbedekking, is niet onbelangrijk als het gaat om de opbouw van vloerverwarming. Om optimaal te profiteren van de warmte kiest u bij voorkeur een vloer die warmte goed kan geleiden, zoals tegels, PVC of tapijt.

Laat uw vloer leggen inclusief vloerverwarming

Verzeker uzelf van een correcte uitvoering door te kiezen voor een specialist als Solid Floors. In samenwerking met onze isolatie- en vloerverwarmingspartners kunnen wij de realisatie van uw vloeropbouw met vloerverwarming verzorgen. Wij noemen dit ook wel onze ‘slimme vloeren’.

Download onze folder bij interesse of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Bij ons geniet u van één centraal aanspreekpunt voor het hele project. Dat is wel zo makkelijk!

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu