Waarom is vochtregulatie belangrijk bij dekvloeren?

Een dekvloer vormt de basis van uw vloerafwerking. Vocht in deze laag heeft grote invloed op de kwaliteit en levensduur van uw vloer. Zonder goede vochtregulatie ontstaan scheuren, loslatende vloeren of schimmelvorming. Dat wilt u voorkomen. In deze blog leest u waarom vochtregulatie zo belangrijk is en hoe u problemen voorkomt.

Wat is een dekvloer?

Een dekvloer is de laag tussen de draagvloer en de uiteindelijke vloerafwerking, zoals tegels, parket of tapijt. Deze laag zorgt voor een egale en stabiele ondergrond en verdeelt de belasting gelijkmatig. Daarnaast kan een dekvloer gebruikt worden om leidingen weg te werken of vloerverwarming in te verwerken. Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan een dekvloer vochtregulerend, warmte-isolerend of geluiddempend zijn.

Wat betekent vochtregulatie bij dekvloeren?

Vochtregulatie betekent dat vocht op de juiste manier wordt afgevoerd of vastgehouden. In een dekvloer kan vocht uit verschillende bronnen komen, zoals bouwvocht, optrekkend grondwater of vocht uit de lucht. Een te natte vloer leidt tot problemen. Een te droge vloer kan ook schade veroorzaken. De juiste balans is essentieel. Solid Floors weet precies hoe een perfecte vochtregulatie in elkaar steekt.

Problemen door slechte vochtregulatie

Een vochtige dekvloer brengt meerdere risico’s met zich mee. Wij willen u hiervan bewust maken, zodat u dit kunt voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende problemen:

  • Scheurvorming: Wanneer een vloer te snel uitdroogt, ontstaan scheuren. Dit verzwakt de constructie en kan tot verdere schade leiden.
  • Loslatende vloerafwerking: Tegels, parket of gietvloeren hechten slecht op een te natte ondergrond. Dit veroorzaakt loslatende vloeren.
  • Schimmel en vochtplekken: Vochtige omstandigheden vormen een perfecte voedingsbodem voor schimmel. Dit zorgt niet alleen voor lelijke vlekken op uw vloer, maar is ook schadelijk voor de gezondheid.
  • Verminderde levensduur: Een dekvloer met vochtproblemen slijt sneller. Dit betekent meer onderhoud en mogelijk dure reparaties.

Hoe zorgt u voor goede vochtregulatie bij u dekvloer?

Voorkomen is beter dan genezen. Door jarenlange ervaring en kennis weten we alle knijpjes van het vak en is geen enkele situatie nieuw. Wij leggen vloeren zo dat ze lang mee gaan en weinig onderhoud vereisen. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die we daarbij aanhouden:

1. Kies het juiste type dekvloer

Sommige dekvloeren zijn beter bestand tegen vocht dan andere. Solid Floors raadt u vaak een anhydriet dekvloer aan. Deze typen vloeren kunnen dunner aangebracht worden dan andere vloeren. Daardoor kunnen we na 7 dagen het opstartprotocol voor de vloerverwarming starten. Dit versnelt het drogingsproces en zorgt dat het vochtgehalte in de vloer sneller reduceert.

2. Zorg voor een goed droogproces

Een dekvloer heeft tijd nodig om goed te drogen. Het drogen verschilt per materiaal en per oppervlak en dikte. In principe kunt u de vloer na 24 uur belopen, maar houd hiervoor liever 48 uur aan. Na deze 48 uur kunt u uw werkzaamheden hervatten en de vloer belasten. Wees wel voorzichtig met puntbelastingen en steigers.

3. Meet het vochtgehalte

Voordat de afwerkvloer geplaatst wordt, moet het vochtgehalte gecontroleerd worden. Dit gebeurt met een vochtmeter. Bij een te hoog vochtpercentage wachten we met het nemen van vervolgstappen.

Dekvloer met vloerverwarming

Onze gietdekvloeren gaan perfect samen met vloerverwarming. Wel zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. Vloerverwarming beïnvloedt het vochtgehalte van een dekvloer. Het is dus essentieel om het juiste opwarmprotocol te volgen. Dit voorkomt spanningen en scheuren in de vloer. Wij adviseren u graag over de beste aanpak voor een stabiele vloer!

Waarom uw vloer laten doen door een expert?

Vochtregulatie is essentieel voor een stabiele en duurzame dekvloer. Met de juiste materialen, een goed droogproces en een correcte vochtmeting voorkomt u problemen. Zo geniet u langer van een sterke, mooie vloer. Wij willen vloeren eenvoudiger maken voor u!

Onze werkwijze

We beginnen met het doornemen van de wensen, het maken van een planning en de voorbereidingen voor de cementdekvloer. Op basis hiervan stellen we een offerte op. De uitvoering volgt. Onze professionals brengen de vloer gelijkmatig en waterpas aan. Na het gieten van de vloer zorgen we ervoor dat de vloer schoon, opgeruimd en klaar voor gebruik wordt opgeleverd.

Neem contact met ons op

Heeft u advies nodig over vochtregulatie bij uw vloer? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Solid Floors. Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu