Wat is een dekvloer?

Wat weinig mensen beseffen, is dat de vloer van een woning of bedrijfspand bestaat uit diverse lagen. Een dekvloer heeft hierin een belangrijke functie. Een dekvloer vormt de laag tussen de constructieve vloer en de bovenlaag. Wat is een dekvloer? In dit artikel leest u er alles over.

Er zijn diverse benamingen die aan een dekvloer gegeven worden. Deze tussenvloer wordt ook wel een overgangslaag, een smeervloer, een strijkvloer, een uitvlak vloer of een vulvloer genoemd. Een dekvloer heeft diverse functies. De vloer wordt voornamelijk gebruikt als egalisatie vloer maar ook voor warmte- en geluidsisolatie.

Toepassingen van een dekvloer

Een dekvloer wordt veelvuldig geplaatst in nieuwbouw, aanbouw of renovatieprojecten. Het is een vloer die op een constructieve vloer geplaatst. Het is dus de laag die op een draagvloer ligt. De vloer wordt volledig egaal afgeleverd. Een dekvloer is daarom dan ook uitstekend geschikt om toplagen op aan te brengen. In de meeste gevallen wordt een dekvloer gemaakt van een dunne laag speciale specie van een paar centimeter dikte. Een dekvloer wordt in dat geval gemaakt van zandcement of anhydriet.

De toplaag is de werkelijk zichtbare laag. Dit kan dus een vloerbedekking, hout, laminaat, marmoleum, verf of parket zijn. Hiertussen wordt wel een isolatiepakket gelegd. De dekvloer wordt tegenwoordig niet alleen als tussenvloer gebruikt. In een moderne setting wordt een dekvloer ook wel gebruikt als bovenste laag. Steeds meer mensen kiezen voor de moderne uitstraling van betonlook.

Verschillende soorten dekvloeren

Er zijn diverse soorten dekvloeren. De meest voorkomende zijn:

  • Gietdekvloeren; gietdekvloeren worden ook wel anhydriet dekvloeren genoemd. Deze vloeren kunnen op vrijwel iedere plek gerealiseerd worden.
  • Cementdekvloeren; hoewel deze vloer gegoten wordt op de draagvloer of dient als ondergrond voor een andere afwerking, kiezen steeds meer mensen ervoor om een zandcement dekvloer als vloerafwerking te gebruiken.

Mogelijkheden van een dekvloer

Een dekvloer biedt mogelijkheden om diverse leidingen op een keurige manier weg in de vloer weg te werken. Denk hierbij aan waterleidingen, elektra en de vloerverwarming. Alleen in ruimtes die voorzien zijn van een dekvloer kunnen leidingen in de vloer worden gefreesd.

Het is hierbij belangrijk dat de dekvloer dik genoeg is. Een dekvloer kan zelfs gebruikt worden om juiste vloerhoogte te creëren om het plaatsen van leidingen onder de vloer mogelijk te maken. De anhydriet is vlakker dan de cementvloer en hierdoor beter geschikt voor het integreren van leidingen.

Haal meer rendement uit uw vloerverwarming

Dekvloeren zijn uitermate geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming. Doordat de vloer zeer dun over de verwarmingsbuizen gegoten wordt, geniet u van behaaglijk warme voeten. Maar ook behaalt u meer rendement uit de vloerverwarming. De warmte wordt geleidelijk verspreid door de ruimte, waardoor u minder hard hoeft te stoken om het toch warm in huis of kantoor te maken. Minder hard stoken resulteert in lagere stookkosten en een mindere belasting van het milieu.

Het plaatsen van een zandcement of anhydriet dekvloer

Het plaatsen van een dekvloer van zandcement of anhydriet is specialistisch werk. Hierbij is het van belang om de juiste mengverhouding tussen de diverse materialen zoals zand, cement en water aan te houden. Deze verhouding hangt af van de gewenste druksterkte. Dit is afhankelijk van het type gebouw en de verwachte belasting.

Naast de druksterkte is de dikte van de smeerlaag van belang. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen woningbouw, scholen & kantoren, bedrijfsgebouwen en garages. Voor deze laatste toepassingen moet een dikkere laag worden aangebracht.

Een dekvloer heeft een bepaalde periode nodig om te drogen. Na een volledige dag kan er over de vloer gelopen worden, maar deze ondergrond is dan nog niet droog. De vloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Dit drogingsproces kan machinaal versneld worden. Ook de samenstelling van de mortel heeft invloed op het droogtijd. Voordat de periode van verdroging van start gaat, ondergaat de vloer een periode van verharding. Dit is een periode dat de vloer juist niet moet drogen om het bindmiddel chemisch te laten reageren.

Een andere manier van werken

Omdat dekvloeren als afwerkvloer relatief nieuw zijn en expertise vraagt bij de aanleg, moet er tijdens de bouw van het project op andere factoren gelet worden. Zo is het belangrijk dat de constructievloer vooraf vloeistofdicht gemaakt wordt, anders bestaat de kans dat de mortel wegvloeit en de dekvloer niet meer mooi egaal is. Nadat de vloer voldoende gedroogd is, is het aan te raden om deze te schuren voordat een aantal toplagen erop verwerkt kunnen worden, om zo hechting te verbeteren.

Laten plaatsen van dekvloeren door Solid Floors uit Neerbeek

Solid Floors uit Neerbeek is een zeer aansprekend bedrijf in Limburg en verre omstreken voor het laten plaatsen van gietdekvloeren en cementdekvloeren. Tot onze klanten behoren grote- en kleine aannemers in de woning- en utiliteitsbouw en particulieren in Limburg, Noord-Brabant en de grensgebieden van België en Duitsland.

We beschikken over twee mobiele centrales waarmee we efficiënt te werk kunnen gaan. Alle grondstoffen worden vooraf geladen en met behulp van de mengcentrale tot vloeibare massa gevormd. Deze efficiënte werkwijze berekenen we uiteraard door in onze scherpe prijsstelling.

Heeft u interesse? Neem contact op

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om uw mogelijkheden te ontdekken.

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu