Wellicht heeft u de term ‘vlakheidsklasse’ wel eens voorbij zien komen. Deze term is gebruikelijk bij vloeren, maar lang niet iedereen weet wat hiermee bedoeld wordt. Tijd om hier duidelijkheid over te scheppen! In dit artikel leggen we uit wat we bedoelen met vlakheidsklasse, welke gradaties hierin zijn en wat NEN-2747 hiermee te maken heeft.
Dat de vlakheidsklasse iets te maken heeft met de vlakheid van vloer, wordt al verklapt door de benaming. De vlakheidsklasse is een classificatie die beschreven staat in de NEN-2747. Voor een project voor nieuwbouw of renovatie is het van belang dat de ondergrond zo vlak mogelijk en stevig is, voordat de vloer wordt afgewerkt. Zonder vlakke basis, geen strak resultaat!
De vlakheid van vloeren wordt in Nederland via de NEN-2747 aangeduid. Het staat voor “classificatie en meting van de vlakheid en evenwijdigheid van vloeroppervlakken”. Dit is een algemene norm die geldt voor alle vloeren. De NEN-2747 classificatie wordt opgedeeld in 7 verschillende vlakheidsklassen. Doorgaans is klasse 4 het uitgangspunt, maar vloerbedrijven kunnen er ook voor kiezen om te werken volgens een hogere standaard.
Er zijn 7 verschillende vlakheidsklassen. Om te bepalen hoe vlak een vloer moet worden, wordt er door de specialist gekeken naar de evenwijdigheid en vlakheid van de vloer. Deze dient bij voorkeur te worden beoordeeld op het moment dat:
Indien het om een reeds gebruikte vloer gaat, is het van belang dat er rekening gehouden wordt met de belastingen en/of deformaties die gedurende de gebruiksperiode zijn opgetreden. Mogelijk kan dit gevolgen hebben voor de vlakheid of evenwijdigheid van de vloer, zoals een cementdekvloer of gietdekvloer. Zie onderstaande tabel voor vlakheid vloeroppervlakten zoals vastgelegd in de NEN-2747:
Bij het bepalen van de gewenste vlakheidsklasse van een cementdekvloer spelen zowel de keuze van het vloersysteem als de vlakheid van de onderliggende ondergrond een rol. De uiteindelijke vlakheid wordt niet alleen beïnvloed door de manier waarop de cementdekvloer wordt aangebracht en behandeld, maar ook door de materialen en grondstoffen die worden gebruikt.
Daarom zijn niet alle vlakheidsklassen automatisch van toepassing op elk type cementdekvloer. Het is daarom belangrijk om bij het bepalen van de gewenste vlakheidsklasse ook rekening te houden met het vloersysteem, het aantal lagen van het vloersysteem en de vlakheidsklasse van de ondergrond.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de cementdekvloer minimaal één klasse lager kan zijn dan de ondergrond. Als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt, geldt normaal gesproken vlakheidsklasse 7 volgens de norm 2747.
Dankzij onze jarenlange ervaring in het produceren, leveren en aanbrengen van giet- en cementdekvloeren weten we precies waar we op moeten letten als het aankomt op de vlakheidseisen. We hebben tal van verschillende ondergronden geëgaliseerd, met altijd een zeer strak eindresultaat.