Zo voorkomt u scheuren in uw vloer

Bij Solid Floors leggen we u graag uit hoe we scheuren in de vloer tegen kunnen gaan. In principe kan een gietdekvloer niet uit zichzelf scheuren. Toch kunnen er na het leggen scheuren ontstaan. Met onderstaande richtlijnen en protocol kunnen we scheuren en barsten voorkomen en kunt u profiteren van een kwalitatieve vloer.

Het voorkomen van scheuren in de vloer

Heeft u een gietdekvloer laten leggen in combinatie met vloerverwarming? Dan dient u rekening te houden met een aantal factoren om scheuren in de vloer te voorkomen. De meest voorkomende oorzaak van scheuren is het onjuiste gebruik van vloerverwarming.

Overige oorzaken van scheurvorming in een gietdekvloer kunnen zijn: constructiefouten, onvoldoende voorbereiding bij de ondervloer of het inhuren van een ondeskundige partij. Bij Solid Floors staan we voor professionaliteit en kwalitatief gelegde vloeren. Daarnaast geven we u graag advies om het maximale rendement uit uw vloer te halen.

Richtlijnen nadat de gietdekvloer is gelegd

Er zijn een aantal richtlijnen die u moet volgen om scheuren en barsten in de vloer te voorkomen. Solid Floors heeft dit voor u op een rijtje gezet.

  • De ruimte waar de vloer is gegoten dient drie dagen wind- en waterdicht gehouden te worden. Hierna kan er een bouwdroger gebruikt worden.
  • Na 24 uur is de vloer in principe de vloer beloopbaar, echter geven wij de voorkeur aan 48 uur.
  • Na deze 48 uur kunnen de binnen werkzaamheden worden hervat. Zorg dat u oppast met puntbelastingen en steigers op de vloer.
  • Het activeren van het vloerverwarmingssysteem kan op z’n vroegst plaatsvinden 7 dagen nadat de gietvloer is gelegd.

Geleidelijk de vloer opstoken om scheuren te voorkomen

Het vloerverwarmingssysteem dient geleidelijk opgestookt te worden. Een te snelle stijging of daling van de temperatuur kan namelijk zorgen voor scheuren in de vloer. Wanneer de vloerverwarming gaat werken, zal er restvocht uit de vloer worden verdreven. Dit restvocht dient verwijderd te worden, voordat de vloerafwerking wordt aangebracht.

Bij het geleidelijk opstoken dient de vloer vrij te zijn van bouwmaterialen en afdekkingen. Alle groepen dienen tegelijkertijd en geleidelijk opgestookt te worden. Bij Solid Floors hebben we voor onze vloeren een opstartprotocol opgesteld. Dit protocol dient ten minste één keer te worden doorlopen, nog voordat de vloerafwerking wordt aangebracht.

Opstartprototocol anhydriet gietdekvloer met vloerverwarming

Zoals benoemd kunt u na 7 dagen beginnen met het geleidelijk opstoken van het vloerverwarmingssysteem. Onderstaand protocol dient minimaal één keer te worden doorlopen, voordat de vloerafwerking wordt aangebracht.

  • Stel na 7 dagen de aanvangstemperatuur in op 20 graden.
  • Per dag kunt u de watertemperatuur met maximaal 5 graden per dag opvoeren.
  • Nadat de maximale bedrijfstemperatuur van 40 graden is bereikt, moet deze temperatuur gedurende drie dagen te worden gehandhaafd.
  • Na deze drie dagen moet de watertemperatuur weer worden afgebouwd op vergelijkbare wijze tot de waarde voor het opstoken.
  • Bij Solid Floors adviseren we om deze oorspronkelijke waarde weer drie dagen aan te houden.

Het activeren van de vloerverwarming draagt bij aan het drogen van de vloer, waardoor scheuren in de vloer worden voorkomen. Indien na het doorlopen van bovenstaand opstartprotocol het vochtgehalte van de anhydriet dekvloer nog te hoog is, kunnen bovenstaande stappen worden herhaald.

Gespecialiseerd in kwalitatieve vloeren

Gietdekvloeren zijn zeer geschikt om warmte te geleiden en daarom ideaal om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Door te kiezen voor een deskundige partij en door bovenstaande protocol te volgen, kunt u de kans op barsten en scheuren aanzienlijk verkleinen.

Heeft u nog vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Solid Floors vertelt u graag alles wat u wilt weten over het juiste gebruik van een vloerverwarming in een gietdekvloer.

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu